INVESTEER VOOR HET EINDE VAN DIT JAAR

18 Sep 2019

Dat ondernemers nog heel wat kosten maken tegen het einde van het jaar, is vaak geen verrassing. Toch kunnen zij dit jaar beter extra opletten aangezien er in 2020 sommige fiscale voordelen zullen verdwijnen. Wij leggen graag de nadruk op onderstaande aanpassingen:

 1. Lagere investeringsaftrek

Investeringen in onder andere digitale betalings- en facturatiesystemen of in systemen die betrekking hebben op de beveiliging van ICT kunnen tot eind dit jaar voor 20 procent genieten van de investeringsaftrek.
Vanaf 2020 zal dit slecht 8 of 13,5 procent zijn, naargelang de investering die u doet.

 

 1. Po rata afschrijvingen
  Als u in 2019 nog een investering doet, mag u die nog voor een volledig jaar afschrijven, ook al doet u de investering in december.
  Vanaf 2020 zal dit niet meer mogelijk zijn en bent u verplicht pro rata af te schrijven.
  Uw factuur van 1 december zal u dan maar voor 31/365ste kunnen afschrijven terwijl dat voor dit boekjaar nog voor 365/365ste zal zijn.

 

 1. Geen degressieve afschrijvingen meer
  Op een investering die u in 2019 doet, mag u ook nog degressief afschrijven (= het dubbele van het normale lineaire afschrijfpercentage).
  Bovendien mag u de investeringen gedaan voor 2020 ook nog degressief afschrijven in de volgende jaren als dat voordelige is dan het lineaire ritme. Vanaf 2020 zal het degressief afschrijven niet meer toegelaten zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: De zelfstandige; Ellen De Leeneer